sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Kesävauva-kohtauksen tehtävätKOHTAUKSEN TUTKIMINEN TEKSTITAITOTEHTÄVÄNÄ
Lue Raija ja Pentti Nokkalan dramatisoima kohtaus Kesävauva. Se on 3. kohtaus näytelmästä Päin perhettä (2013), joka perustuu Rosa Liksomin kirjoittamiin novelleihin.
Vastaa kysymyksiin täydellisillä lauseilla. Aloita ankkuroimisella, josta käy ilmi kohtauksen nimi. Palauta tehtävä opettajalle.
1.       Keitä henkilöitä on mukana kohtauksessa Kesävauva? Kuka heistä on päähenkilö ja millä perusteella?  Mikä on muiden henkilöiden asema?
2.       Vastaa päähenkilöä koskeviin kysymyksiin, aivan kuin olisit hän ja vastaisit kuin hän, minä-muodossa (= Robert Cohenin kehittelemä roolilomake). Tämä auttaa ymmärtämään kohtausta kokonaisuudessaan.
a.       Perustietoa roolista: nimi, sukupuoli, ikä, aviosuhde/rakkaussuhde ja sen historia, koulutustaso, taloudellinen ja sosiaalinen asema
b.      Päämäärä: Mitä todella haluan? Milloin haluan sitä?
c.       Toiset henkilöt: keneltä näytelmässä haluan sitä? Kuka näytelmän henkilöistä voi auttaa minua? Kuka näytelmän henkilöistä voi vahingoittaa minua? Kuka on esteenä? Miksi? Mitkä ovat syvimmät pelkoni?
d.      Taktiikat: Miten voin saavuttaa päämääräni? Miten ja keitä voin uhata? Miten ja keitä voin houkutella?
e.      Odotukset: Miksi odotan saavani sen (saavuttavani päämääräni)? Miksi se kiehtoo minua? Mitä teen, kun saavutan päämääräni?
3.       Kerro kohtauksen juoni omin sanoin.
4.       Mitä tietoa lukija saa tekstin perusteella ajasta, kestosta ja miljööstä?
5.       Pääristiriidan ja muiden ristiriitojen tehtävänä on pitää yllä näytelmän/kohtauksen  jännitettä. Minkä pääristiriidan varaan kohtaus on rakennettu? Mikä Hetan ja muiden henkilöiden suhteessa ja näkemyksissä syventää ristiriitaa? (Mitä erilaisia näkemyksiä henkilöillä on?)
6.       Mitä aukkoja tapahtumiin jää?
7.       Tarkastele kohtauksen kirjoittamistekniikkaa. Mitä monologin piirteitä kohtauksessa on? Mitä monologimaisuus palvelee?
8.       Millainen käsitys lukijalle syntyy Hetasta kohtauksen perusteella? Voisiko sillä olla vastinetta todellisuudessa? Millaisia ajatuksia kohtaus sinussa lukijana herätti? Miksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.